Braila pe bune – Istoria Brailei, Evenimente Braila, Personalitati brailene, Cultura
48 Views

Braila, Bulevardul Carol

Braila, Bulevardul Carol

Revenind la Bulevardul Carol, intram in Piata Galati, prezentata la numere impare. In anii 1950, mai fiinta un singur insemn al vechiului statut : Salonul Spirache, Bd. Tolbuhin, nr. 87, la colt cu Plevna, cu o hruba ce patrundea pe sub strada Galati, cu un etaj, dar inalta cat un bloc. Spiru Negulescu fusese baiat de la tara, angajat ca baiat de pravalie, devenit om de incredere si ginere al patronului,, mostenitor al firmei, care cuprindea la parter: carciuma, manufactura si brutarie ( inchiriata) iar la etaj un renumit salon de dans. Dupa razboi, au functionat aici o strada ARLUS ( Asociatia Romana pentru strangerea legaturilor cu Uniunea Sovietica), clubul grecilor partizani ( cu buletin rosu), unde puteai sa joci subah sau table iar la parter un magazin de textile. In timpul sapaturilor pentru fundatia blocurilor, in beci s-a descoperit scheletul unei fetite disparuta de mai multi ani. Spre Carol, s-a aflat si Clubul surdo-mutilor (metoda Stusagrafie). In dosul impunatoarei cladiri a lui Spiru Negulescu se afla Fabrica de cartonaje Maxim Gorki.

In aceeasi zona au locuit medicul legist Traian Ionescu; dr. ginecolog Hadarca; Jacques Crete, director la Franco – Roman, a carui fata Elyanne, a fost colega la Sorbona cu fiica lui Eugen Ionescu, Marie France, si Gheorghe Bunea, nascut sa fie director, in ordine, Progresul ( primul director comunist) , Tractorul Brasov si Fabrica de sapun Apolo– Galati.

Intervalul Plevnei – Rahovei: bacania La Corbeanu; cofetaria lui Stoiciu ( alvita, acadele, mere glasate pe bat; braga, cataifuri – 50 de bani si tot ce-ti dorea inima, spre deliciul copiilor); o frizerie (barbierul plecand in America); drogheria Nora, mutata vizavi; papetaria si debitul de tutun ale Mariei Popescu, cu renumitele tigari Select si Orient; atelierul de palarii La Jecu si cafeneaua boxerului Fili, cel care cu pistolul a tras in tabloul membrilor biroului politic al PRM, expuse la Restaurantul 10 Mai, de pe strada Golesti.

Fiul lui Stoiciu, Boris Petrovici, elev la liceul Balcescu, participant la manifestatia pro-regalista din 8 noiembrie 1945, de ziua Sfintilor Mihail ( ziua regelui) si Gavriil, cand a rasturnat trasura prefectului, punand steagul tricolor pe turla catedralei Sf. Nicolae, a fost condamndat la ani grei de inchisoare. Dupa eliberare, a practicat fotografia cu aparatul de fotografiat de gat in Centru, afirmandu-se si ca un talentat epigramist. A emigrat in Canada.

Intervalul Rahovei – Stefan cel Mare: atelier de tamplarie; cizmarul Ionescu; magazin de menaj-sticlarie Barzuca; maruntiuri-mercerie; magazinul de mobila al lui Lupu; bacania  lui Tomita ( Toma Hristu) in propria-i casa; carciuma.

Intervalul Stefan cel Mare – Grivitei; carciuma La Rosca, magazin de lumanari; brutarie legionara; manufactura lui Blumer; bacania lui Marcu Ganea, restaurantul Piatra de Moara al lui Costica Stanciu, in dreptul restaurantului existand o piatra de moara abandonata, nu se stie de cine si de cand. Alte locatii: bacania lui Gagu; magazinul de textile al lui Lupovici (Lupu – Wolf), frecventat de femeile sarmane, deoarece dadea pe datorie inscriind la condicuta datoriile; reparatii incaltaminte; dr. Dobanda de la Abator; frizeria lui Zaharia.

Intervalul Grivitei – Bonaparte. Macelaria fratilor Manole, care aveau casa pe Bonaparte, se recomanda printr-o firma reprezentand un taur; vindeau carnea intr-o boxa poligonala cu vitralii iar pestele in spate. Fratii Manole, Tonel – Anton si Costica, mai detineau cate o macelarie separat. Mai era si macelaria lui Nicu Ichim. Un maidan si magazinul de zarzavaturi al lui Sterea completau peisajul. Pe Bonaparte locuia politistul Belu, spaima hotilor din cartier. Tactica sa: dupa prinderea hotului, il batea sau doar il moraliza si ii spunea ca e liber sa plece, dupa care il impusca pe la spate. Asa si-a gasit sfarsitul si tiganul Ghiocel, seful unei bade de hoti.

sursa: Ioan Munteanu, Editura EX LIBRIS,Braila, 2009

Comentarii

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Alte articole
PARTENERI:

Back to Top