Braila pe bune – Istoria Brailei, Evenimente Braila, Personalitati brailene, Cultura
90 Views

Piata Independentei (centrul nou) Braila

Piata Independentei (centrul nou) Braila

Piata Independentei reprezinta noul centru al orasului, construit in urma sistematizarii zonei in anii 1970, el devenind acum locul de promenada preferat al brailenilor.

Dintre obiectivele din interiorul sau, mentionam:

I. Palatul politico-administrativ in care se gasesc amplasate: Prefectura judetului, Primaria municipiului, Consiliului judetean si redactia ziarului „Libertatea”. Cladirea a fost realizata in anul 1977, intr-un stil arhitectonic modern. Privita de pe Dunare seamana cu un vapor.

II. Hotelul „Belvedere”, se afla in legatura cu sediul administrativ. El cuprinde si un modern restaurant. Categoria hotelului este de 2 stele, iar capacitatea de 50 locuri.

III. Statuia „Ecaterina Teodoroiu”, este o opera a artistului Ionescu

Vara in timpul primului razboi mondial si simbolizeaza eroismul ostasului roman. A fost realizata in anul 1928, din bronz turnat si are inaltimea de 541 cm. Este amplasata aici din 1974, dupa ce a fost plimbata prin Calea Galati si parcul Monument. IV Bustul domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Se afla amplasat in fata intrarii in primaria orasului. A fost ridicat prin donatia cadrelor de politete din localitate, fiind inaugurat la 24 ianuarie 1991.

V. Monumentul „Revolutia din Decembrie 1989”, reprezinta de fapt o troita din metal realizata de navalistii braileni in 1990. La baza se afla pomeniti pe o placa de marmura alba toti eroii-martiri ce si-au jertfit viata pentru libertate, dreptate si adevar in acele momente.

VI. Fantana arteziana in trepte si pasajul pietonal sunt ultimele din interiorul pietei. Intregul ansamblu artezian se intituleaza „Fantana luminii” si a fost finalizat in 1992. Este realizata in intregime din crom de catre C. Lucaci si masoara 10 m inaltime.

Zona este inconjurata si de importante edificii publice:

I. Palatul Agriculturii in care se afla sediul Directiei Judetene de Agricultura. A fost realizat de arhitectul Ion Mincu intr-un stil spe­cific romanesc in anul 1925.

II. Casa Tineretului, finalizat in 1994 cuprinde o moderna sala de spectacole cu capacitate de 450 locuri, cat si o discoteca. In alte sali se afla amenajata Biblioteca Judeteana „Panait Istrati” transferata aici temporar. Infiintata in 1881 este una dintre cele mai vechi si mai mari unitati de acest gen din tara, avand peste 250.000 de volume, printre care si ale brailenilor de renume ca: Anton Bacalbasa, Ilarie Voronca, Mihail Sebastian, P. Panaitescu – Perpessicius si bineinteles ale acelui care ii poarta numele. Intr-o aripa a cladirii se afla Biroul de Tranzactii si Turism, (fostul BTT) care beneficiaza de hotelul „Tineret” de 2 stele, cu o capacitate de 50 locuri.

III. Casa Finantelor – recent finalizata, aduna in interiorul ei Directia Financiara si Garda Financiara. In momentul de fata este printre putinele cladiri de acest tip din tara.

IV. Magazinul „Romarta” se afla la parterul si etajul intai al unui bloc de 8 nivele situat in partea stanga a Palatului Administrativ. Tot aici isi are sediul si societatea de turism romano-germana „Traian” (fostul Oficiu Judetean de Turism).

V. In partea dreapta a Palatului se afla sediul Liceului „Gheorghe Munteanu-Murgoci”, care functioneaza din anul 1919 intr-o fosta cazarma militara. In prezent, este in curs de reamenajare, lucrarile urmand sa fie finalizate in acest an.

sursa: istorielocala.ro

Comentarii

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Alte articole
PARTENERI:

Back to Top