Clima din Braila
Din acest punct de vedere, Braila se afla in provincia climatica continentala, in tinutul climei de campie, la contractul cu clima de lunca Dunare-Siret-Prut. Pentru clima acesteia, de mare importanta sunt si Muntii Macinului care prin orientarea lor NV-SE reprezinta un baraj natural in calea vanturilor din est, determinand si fenomenul de foehnizare a aerului care trece peste Balta Brailei, cu mari mase de aer cald si uscat. Fiind mai la sud, unghiul de incidenta al razelor este mai ridicat, crescand astfel radiatia solara, iar terenurile saraturoase din jurul sau, mai ales Lacu Sarat, constituind alt factor de incalzire mai accentuata a atmosferei. De aceea, verile sunt secetoase, calduroase si uscate, datorita maselor de aer continental, iar iernile sunt reci si au zapada putina. Perioadele de inghet variaza intre 100-110 zile pe an, de la inceputul lunii noiembrie si pana la sfarsitul lunii martie. Temperatura are o medie anuala de 11,1 gr.C, in timpul verii variind intre 22 si 35sC, astfel ca 112 zile pe an au o medie de peste 25sC vara, dintre care 42 de zile ating valori tropicale. De aceea zona este asemanatoare regiunii de sud a Dobrogei si a Banatului, chiar daca se afla mai la nord. In timpul iernii temperatura medie este ridicata osciland in jur de 2sC. Astfel media lunii ianuarie este de 2,2sC, iar a lunii iulie de 23,lsC. Maxima absoluta atinsa in oras s-a realizat in iulie 1943, fiind de 40,5sC, iar cea minima a fost inregistrata in ianuarie 1947, fiind de – 26,5sC. Presiunea atmosferica se caracterizeaza printr-un maxim in sezonul rece de 754,9 mm, datorita unor campuri anticiclonice si printr-un minim in sezonul cald de 754 mm.
Variata medie minima se caracterizeaza printr-un maxim dimineata si un minim spre seara, nepunand nici o problema deosebita pentru aclimatizare. Radiatia solara este mai mare insumand 123.000 cal/cm.p. o parte propagandu-se vara in sol, alta parte consumandu-se prin evaporarea apei, iar restul pierzandu-se in atmosfera.
Nebulozitatea, adica gradul de acoperire al cerului, depinde de altitudine, la Braila fiind redusa. In timpul verii se atinge media de 60 de zile senine si numai 12 acoperite de nori. Anual cate 75 de zile sunt noroase la Braila. Precipitatiile, nu depasesc in timpul anului 500 mm. In timpul verii sunt aproximativ 20 de zile ploioase, cele mai reduse fiind in perioadele de toamna si iarna, iar cele ridicate in timpul primaverii. Stratul de zapada este redus ca marime, 20 cm si ca durata 45 de zile. Lunile mai, iunie, iulie, sunt cele mai bogate in precipitatii, iar septembrie si februarie cele mai reduse. Analiza arata o perioada de seceta ridicata, nivelul minim al ploilor torentiale fiind atins in iunie 1926 cu 110,7 mm. Stralucirea soarelui este de 2200 ore anual, vara fiind intre 90-100 zile foarte stralucitoare, ceea ce face ca zona sa rivalizeze cu litoralul Pontic ce dispune de un total de 2400 ore anual. Acest lucru se datoreaza maselor de aer continental ce survoleaza zona si care ridica la 290 numarul zilelor insorite anual.
Vantul. Acesta reprezinta un element climatic de mare importanta pentru intreaga regiune. Cele mai frecvente sunt vanturile din N, NV Viteza medie este de 3 m.sec, din directia N ajungand la maxime de 100 km/h. Vantul care bantuie este Crivatul, un vant uscat, rece care bate iarna fiind provocat de anticiclonul siberian. In oras se inregistreaza o perioada de calm 12% anual, frecventa cea mai ridicata fiind in septembrie-octombrie si apoi in ianuarie si iulie. Umezeala este de numai 33%, fiind redusa vara cand datorita caldurii se ajunge la o mai mare intensitate a radiatiilor. Ceata lipseste aproape total primavara si doar in lunile reci, mai ales de toamna tarzie si iarna, este sporadica ingreunand in special circulatia fluviala si trecerile cu bacul. Manifestarile electrice sunt constatate in lunile de vara, fiind insa reduse la doar 2-3 lunar, numarul lor crescand in perioada ploioasa din timpul primaverii.
Aerul. Datorita configuratiei zonei exista posibilitatea unor primeniri permanente cu ajutorul circulatiei curentilor. Umezeala relativa nu depaseste 60% in zilele de vara. teritoriul invecinat cu orasul are un climat specific de campie, fiind apropiat de cel al Baraganului, cu o dinamica a atmosferei mai intensa, iar amenajarile hidrotehnice din balta si de pe terasa unde sunt numeroase canale de irigatii, indulcesc climatul, atenuand ariditatea si diferentele de temperatura dintre sezoane.
sursa: istorialocala.ro
LEAVE YOUR COMMENT Anulează răspunsul
Alte articole
-
-
Expozitie de quilling la Biblioteca Judeteana Braila
10 septembrie 2015, 10:44 -
AU DEBUTAT ÎNSCRIERILE LA ŞCOALA POPULARĂ DE ARTE „VESPASIAN LUNGU” BRĂILA
8 septembrie 2015, 13:31 -
Sport si sanatate in aer liber – izvor de energie!
24 august 2015, 11:54
DIVERSE
-
8 septembrie 2015, 13:31 AU DEBUTAT ÎNSCRIERILE LA ŞCOALA POPULARĂ DE ARTE „VESPASIAN LUNGU” BRĂILA
Şcoala Populară de Arte „Vespasian Lungu” Brăila a dat startul
Read more... -
30 iulie 2015, 9:15 Brăila, pe malul stâng al Dunării, sau în Nordul Barăganului!?
Pe cât de ciudat poate părea, prezența Dunării şi Bălții
Read more... -
24 iunie 2015, 11:34 Povestea unui aventurier
Pornind spre ape line dunarene, corabia strabate valuri reci ce se
Read more... -
18 februarie 2015, 9:44 Balta Mică a Brăilei, potențial turistic există, turiștii lipsesc.
Speciile rare de păsări, flora diversificată, dar și legendele din
Read more...
2 COMMENTS
Amadeo
8 noiembrie 2013Sa vina stupii!
StafidutZ
8 noiembrie 2013Sa vina mierea !!!!