Braila pe bune – Istoria Brailei, Evenimente Braila, Personalitati brailene, Cultura
342 Views

Radu Tudoran si Braila

Radu Tudoran si Braila

In parculetul neingrijit din fata sediului Flotilei, unde fusese, la inceputul anilor 1990, targul de rusi, se afla, in anii razboiului, vechea si imensa magazie a cerealistului Ianev ( al carui fiu, Vladimir, ofiter de marina, poliglot, a predat la Universitatea Populara engleza si italiana), unde se construia corabia Speranta, prototipul celei din filmul Toate panzele sus, ecranizare a romanului omonim al lui Radu Tudoran.

Constructor era Marcel Iordana, cel mai renumit trasator de nave din Santierul Naval. Beneficiar, scriitorul Radu Tudoran, care locuia pe Bd. A. I. Cuza la numarul 269. A urmat nationalizarea din 11 iunie 1948. Cine ar mai fi avut dreptul sa fie proprietarul unei nave? Corabia Speranta, neterminata, a ajuns barcaz, care transporta nisip pentru Navrom. Cea din vis, cu velele croite din file de roman, a intrat cu Toate panzele sus intr-un film ce a adus bucurie in inimile a milioane de tineri. ( Valeria Ursan, O corabie numita Speranta in Pro homine, nr.8/2007 ). La Braila, in 1945, a scris Intoarecea fiului risipitor, care, la a doua editie, se va numi Fiul Risipitor.

In 1968, cu ocazia implinirii a 6 secole de atestare documentara, marturisea : Brailei si oamenilor ei le datorez maturitatea. In afara de o carte scrisa pe cand ma aflam aici, datorez Brailei alte trei deocamdata, scrise cu multi ani in urma de sanatoasa intarziere. Socotesc deci ca n-am tocit de pomana caldaramul strazilor si n-am respirat ilegitim aerul Brailei. Orasul a trait prin grau si prin navigatie. Oras al Dunarii si al Baraganului, cel mai al Dunarii si cel mai al Baraganului. Arhitecura orasului este terestra, spiritul sau insa e nautic ( subl.ns.).

sursa: Ioan Munteanu, Editura EX LIBRIS,Braila, 2009

Comentarii

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Alte articole
PARTENERI:

Back to Top