Braila pe bune – Istoria Brailei, Evenimente Braila, Personalitati brailene, Cultura
130 Views

Traditii ale lipovenilor din Braila

Traditii ale lipovenilor din Braila

Lipovenii, candva persecutati pentru credinta lor, au venit la Braila de aproape trei sute de ani. Potrivit traditiei, barbatii poarta barbi, iar femeile batic si respecta cu sfintenie sarbatorile si posturile de peste an. In toate casele lipovenilor exista icoane mostenite de la strabuni, pe care le venereaza.

Credinciosi de Rit Vechi  – lipovenii  respecta vechiul Calendar Iulian, decalat fata de cel actual, Gregorian, cu doua saptamani.

De ziua Sfantului Ioan Botezatorul, lipovenii din Braila  sarbatoreasc Craciunul, cu 13 zile mai tarziu decat fratii ortodocsi din Rasarit.  A doua ca marime din tara, dupa cea din Tulcea, Comunitatea Rusilor Lipoveni din Braila se  imbraca  in straie de sarbatoare. De la primele ore ale diminetii, rusii lipoveni merg   la Mitropolia „Acoperamantul Maicii Domnului”, de pe strada Zidari, imbracati in costume traditionale. Altii merg la bisericile din Pisc.  A doua zi , lipovenii  participa la slujba Soborului Maicii Domnului si a Sfantului Mare Mucenic Stefan.

Dupa saptamani de post aspru, mesele lipovenilor din Braila si din Pisc sunt incarcate cu bucate alese, pregatite dupa obiceiurile stramosesti.  Simbolul Bisericii Ortodoxe de Rit Vechi e crucea cu opt brate, iar Braila e centrul spiritual al lipovenilor din toata lumea. Aici sunt hirotoniti preoti pentru bisericile de Rit Vechi din toata lumea.

Obiceiuri stravechi, neatinse

Veniti parca din alte timpuri stravechi, lipovenii si-au pastrat neintinate credinta si traditiile mostenite de la stramosi, convietuind in pace cu celelalte etnii. Cantecele lor, multe cu iz religios, dansurile, portul – toate acestea conserva Ortodoxia de acum patru secole si da unicitate acestui popor evlavios.

sursa: brailaturistica.ro

Comentarii

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Alte articole
PARTENERI:

Back to Top